Tension & Trauma Release Exercises (TRE®)

Stress, angst, spanning en pijn

ontlaad met 7 eenvoudige oefeningen

Dr. David Barcelli is grondlegger van TRE®. In oorlogsgebieden waar hij werkzaam was als trauma therapeut ontdekte hij dat degene die na een traumatische ervaring gingen trillen of schudden sneller herstelden. Studie heeft aangetoond dat deze stressontlading behoort tot de basisuitrusting van ieder zoogdier.

David ontwikkelde een rij oefeningen die het trillen en schudden in het lichaam uitlokken. De op deze manier opgewekte trillingen, ook wel neurogene tremoren genoemd, beginnen diepe langdurige spanning in het lichaam los te maken. Het lichaam merkt diep in de cel dat er spanning verdwijnt waardoor er ruimte komt voor allerlei verkrampte processen zoals bijvoorbeeld stofwisseling en hormoonaanmaak. Als het lichaam zich de trilling weer herinnert zal het bij volgende stressmomenten uit zichzelf de trilling weer in gang zetten. Dit geldt voor ieder lichaam.  

"De ontlading zorgt voor een ontspanning in het lichaam maar geeft ook op emotioneel en mentaal niveau een release"

Marianne is in Duitsland opgeleid bij het NIBA als TRE-Provider. Het laatste gedeelte van de opleiding werd verzorgd David Berceli. In München mocht ze 4 dagen onderwijs krijgen van David Barcelli. Hij liet zowel in zijn onderwijs als in zijn therapeu-tische sessies veel kennis, wijsheid, geduld en warme menselijkheid zien. Een man met een rugzak vol ervaringen met betrekking tot trauma-behandelingen.  

In haar vorige woonplaats heeft Marianne samengewerkt met een psychotherapeut. Cliënten die vastliepen in hun proces, of waarvan de therapeut dacht dat er in het lichaam wat stagneerde werden doorgestuurd. Er kwam altijd een positieve reactie. Soms verwacht, maar vaak ook uit onverwachte hoek. En regelmatig al na de eerste sessie.  

Het lichaam heeft echter tijd nodig om zich deze natuurlijke reactie, die hij van nature geeft maar die we afgeleerd hebben, weer terug te herinneren. Het lichaam is het vergeten, niet verleerd. Door het doen van de oefeningen komt er op een diep celniveau iets in beweging en in herinnering dat, wanneer je maar volhoudt, op den duur weer als vanzelf in werking komt.

Met de TRE oefeningen start je onder begeleiding van Marianne. Vanaf de eerste sessie ga je er thuis mee aan de slag. Het lichaam gaat na een tijdje herkennen waarvoor het gemaakt is en dan komt de trilling weer vanzelf opgang. Uiteindelijk zijn de oefeningen dan niet meer nodig. De praktijk leert dat het een kwestie van volhouden is.

Gun je lichaam en daarmee jezelf deze zeer natuurlijke wijze om te komen tot meer kwaliteit van leven voor lichaam en geest.