Mindfulness

Mindfulness is een eeuwenoude methodiek om te komen tot meer inzicht en bewustzijn, met als uiteindelijke doel; meer levensvreugde.

Mindfulness is met een milde aandacht aanwezig zijn bij wat er zich op dit moment aandient. Je merkt dat je gedachten steeds naar je collega worden getrokken en komt weer terug bij waar je op dat moment bent.

Door juist in het moment aanwezig te zijn komen gedachten op de achtergrond en wordt stress vervangen door kwaliteit van leven. De situatie is niet veranderd. Jouw aandachtsveld wel. Met als gevolg dat zich een meer relaxt reactiepatroon ontwikkelt in je omgang met lastige situaties. 

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat door je aandacht te trainen je een positieve reactie ontwikkelt bij lichamelijke klachten als hoge bloeddruk, chronische pijnklachten en bijvoorbeeld hartklachten. 

Mindfulness kan daarnaast ook ondersteunen bij het voorkomen van terugval bij depressies, rouwverwerking en het leren leven met ongeneeslijke aandoeningen.

Ondertussen hebben we rijkelijk aangetoond dat het werkt. In onderzoek wordt verandering in de hersenen aangetoond. Hoe deze veranderingen exact tot stand komen weten we niet. Er is nog veel te ontdekken.

Ook mensen zonder klachten ervaren na een acht-weekse mindfulnesstraining meer levensgemak. Mindfulness heeft een positieve werking op lichaam en geest. 

 

De training Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) had mij direct in de greep
In de mindfulness-oefening mag ik blijven wie ik ben

Marianne Siemerink

gecertificeerd MBSR en MBCT mindfulnesstrainer

8-weekse training

Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) is stressreductie door aandacht te trainen. De oefeningen zijn zeer eenvoudig.

De achtweekse MBSR training is een start om te komen tot inzicht met uiteindelijk als vrucht van de oefening; stress reductie. In deze acht weken bouwen we de oefeningen zo op dat we opmerkzaamheid ontwikkelen voor lichaamssensaties, gevoelens en gedachten.

Met Mindfulness wordt niet aan verandering ‘gewerkt’, maar veranderingen ontstaan juist met dank aan de oefening. Het gaat er steeds weer om je  opmerkzaamheid te vergroten. 

Door met aandacht bijvoorbeeld je gedachten te observeren drijven ze uit elkaar, zoals wolken aan de hemel dat doen. Een gevoel van compassie voor jezelf en voor anderen ontstaat als vanzelf na een tijd van serieus aandacht beoefenen. De verandering is steeds weer het gevolg van je inzet.

De oefeningen hebben een grote vorm van eenvoud. Ze zijn echter niet altijd makkelijk om te doen. Resultaat ontstaat als je steeds weer de draad oppakt. Iedere dag opnieuw. De basisoefeningen blijven een belangrijk houvast. Het is voor iedereen te doen. Het enige wat je nodig hebt, is de bereidwilligheid en het commitment aan jezelf om te oefenen. 

De 8-weekse MBSR-cursus wordt in de zomer aangeboden.Wil jij eerder starten? Vraag naar de mogelijkheden!

 

MYmind 

MYmind wordt ingezet bij kinderen en jongeren met AD(H)D, ASS en gedragsstoornissen. Net als in andere mindfulness-trainingen richt de MYmind zich op het bewust worden van je aandacht. Voor kinderen en jongeren met aandachtsproblemen is het opmerken van je reactiepatronen een belangrijk onderdeel van de oefening. Bewustworden van je emoties en je reacties op je emoties blijkt steeds weer een deurtje naar verandering. 

Kinderen en ouders volgen samen de training. Dit is belangrijk zodat ouders hun kind kunnen begeleiden tijdens de oefeningen, maar zich ook bewust worden van hun eigen stress-reactiepatronen. Dit is behulpzaam om gezamenlijk te komen tot verandering. Uiteindelijk komt er meer inzicht en een meer accepterende houding naar het kind toe. Ouders en kind doen hier dus tegelijkertijd hun voordeel mee.

Onderzoek laat zien dat MYmind training tot substantiële vermindering van aandachts,- gedrags,- & regulatieproblemen leidt en een verbetering in het welzijn van zowel kinderen als ouders leidt. Het vermindert ouderlijke over-reactiviteit en de kwaliteit van de ouder-kind relatie verbetert. Deze resultaten zijn zowel bij gezinnen met kinderen met AD(H)D, ASS als gedragsstoornissen aangetoond.  

MYmind is een mindfullness training voor kinderen &  jongeren met aandachts- en gedragsproblemen èn hun ouders. 

 MYmind bestaat uit 8 bijeenkomsten van 1,5 uur
(geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar). 

De cursus MYmind zal in groepsverband aangeboden worden na de verbouwing. Wil jij eerder starten? Vraag naar de mogelijkheden!

Marianne volgde tot opleiding MYmind-trainer bij prof. dr. Susan Bögels