Horse Boy Methode


Hedy, this is above and beyond the norm of what we see when people do evaluations. I can think of only a handful of people who have shown us evaluations of thos high calibre. Well done you!

Horse Boy Methode

Paarden helpen kinderen (met autisme)

De Horse Boy Methode – een beproefde, wetenschappelijk onderbouwde methode – zorgt voor het toenemen van communicatie en het creëren van nieuwe patronen. De methodiek is met name geschikt voor mensen op het autisme spectrum, met ADD, ADHD, angststoornissen en andere neuro-sensorische diagnoses. Ook voor kinderen met bijvoorbeeld onzekerheid, kan Horse Boy bijdragen om weer meer in hun kracht te staan. 

Hoe werkt het?

In de basis helpt het inzetten van de Horse Boy Methode om het stresshormoon cortisol in het lichaam te verlagen en het gelukshormoon oxytocine te verhogen. Dat maakt dat onze hersenen weer in staat zijn om te ontwikkelen, leren en nieuwe vaardigheden eigen te maken.

Het resultaat is niet alleen therapeutisch; we kunnen op deze manier kinderen sociale vaardigheden, fijne en grove motorische vaardigheden, lezen, schrijven, rekenen, en zelfs alle kennisvakken en talen tot op een gevorderd niveau helpen aanleren.

3 basis-principes

Tijdens de Horse Boy sessies maken we gebruik van 3 basisprincipes:

– Volg het kind

– In een natuurlijke omgeving

– Laat hem/haar bewegen

De zes pijlers van de horse boy methode

OMGEVING

Hiermee bedoelen we zowel de fysieke als de menselijke omgeving. We werken in een zo natuurlijk mogelijke omgeving, waar weinig slechte sensorische prikkels zijn. We werken met het gezin, niet alleen met het betreffende kind

SENSORISCH WERK

Het sensorisch systeem komt tot rust wanneer we de paard als bank gebruiken. Als ons lichaam, het lichaam van het paard raakt, helpt dit onder andere om angsten te verminderen. 

DUO-RIJDEN

Tijdens het (duo-) rijden schommelt het bekken heen en weer. Het zenuw-stelsel kalmeert door deze beweging. De ruiter kan informatie overbrengen in het oor van het kind, zonder frontaal oogcontact. Grotere kinderen en volwas-senen nemen alleen plaats op het paard

THEORY OF MIND

Spelenderwijs leren emoties, gedachten en wensen van jezelf te leren herkennen en benoemen. Perspectief-nemen en regelgebonden spelletjes (te paard) worden hierbij ingezet.

LEREN

Nieuwe informatie kan opgeslagen worden wanneer het zenuwstelsel tot rust gekomen is. Leren te paard !
Naast sociale en emotionele groei kan dus ook theoretische kennis vanaf de paardenrug eigen gemaakt worden. 

ZELFBEHARTIGING

Ten allen tijden volgen wij het kind. Het helpt hen hun stem te vinden, zichzelf beter uit te drukken en voor zichzelf op te komen.

Het Horse Boy team

Hedy is opgeleid tot Horse Boy Practitioner. Zij heeft alle (in Nederland) mogelijke trainingen met succes gevolgd.

Het verzorgen van Horse Boy Sessies doe je niet alleen! Daar is een sterk team van vrijwiligers voor nodig. Het Horse Boy team van Buitencentrum Het WIJ-land heeft allemaal de basiscursus van Horse Boy gevolgd. Daardoor staan we samen sterk als team!

Het Horse Boy team bestaat uit (vlnr):

  • Danique Lubbers
  • Julia Ludema
  • Marianne Siemerink
  • Suzanne van Essen
  • Hedy Siemerink
Meer weten over hoe we werken?
Bekijk onze Horse Boy Vlogumentaire